Студенти університету пройшли стажування на базі Дослідницького та інноваційного центру KIOS Кіпрського університету

З 31 січня по 10 лютого 2023 р. у рамках проєкту «Розвиток практично орієнтованого студентоцентрованого навчання в області моделювання кібер-фізичних систем (#CybPhys)» грантової програми ЄС Erasmus+ здобувачі вищої освіти Кафедра автоматизації, комп’ютерних наук і технологій, Кафедра комп’ютерних систем та мереж КНУ, кафедри автомобільного транспорту разом з колегами з Національного університету «Чернігівська політехніка» та Харківського національного автомобільно-дорожнього університету (ХНАДУ) пройшли стажування на базі Дослідницького та інноваційного центру KIOS Кіпрського університету.
Упродовж двох тижнів Єлизавета Пасічна, Анастасія Місюра, Варвара Микитюк та Анастасія Каталенець мали можливість поглибити свої професійні компетентності у галузі моделювання, розробки та проєктування кібер-фізичних систем, ознайомитись з інноваційними розробками науковців Дослідницького та інноваційного центру KIOS, обмінятися досвідом з колегами-здобувачами вищої освіти з українських університетів-партнерів.
Програма візиту почалася з визначення цілей та завдань тренінгу, екскурсії кампусом університету з фокусом на науково-дослідну інфраструктуру, напрямки досліджень, методи навчання та інноваційні проєкти університету.
Завідувач кафедри автомобільної електроніки ХНАДУ Гнатов А.В. провів тренінг з історії та класифікації електричних і гібридних автомобілів, їх впливу на довкілля та економічну користь для країни.
Викладачі та науковці KIOS Dr. Irina Ciornei, Dr. Stella Hadjistassou, Stelios Vrachimis, Lenos Hadjidemetriou, Markos Asprou провели серію лекцій, воркшопів та практичних тренінгів, присвячених технологіям інтелектуального керування активними розподільними енергетичними мережами.
Особливу увагу було приділено питанням оцінки якості електроенергії з використанням моделей Data Science, інтелектуальним технологіям інтеграції та керування відновлюваними енергетичними ресурсами як на рівні окремих будівель, так і на рівні мережі. Дослідники університету демонстрували учбові стенди для дослідження сонячних панелей, а також «розумні» системи водопостачання, інфраструктура яких складається із взаємопов’язаної фізичної та віртуальної системи водного транспорту (кіберфізичний підхід), що дозволяє здійснювати дослідження та оцінювати ефективність нових алгоритмів моніторингу та управління у безпечному середовищі.
Після цікавих та насичених тренінгів здобувачі освіти мали можливість приділити час на культурну програму – екскурсії містом, відвідування музеїв, театрів, картинних галерей.
На завершальному етапі тренінгу здобувачі освіти з українських ЗВО презентували проєкти та презентації з теми «Матричний профіль для виявлення аномалій в оцінці якості електроенергії», де представники нашого університету гідно представили наш навчальний заклад та показали високий рівень знань!