Навчальний візит представників ДВНЗ «КНУ» до Католицького університету Льовена (м. Гент, Бельгія) у межах проекту HETES TEMPUS

У період з 8 по 12 червня у межах проекту TEMPUS 543966: «Вища інженерна освіта для екологічно сталого промислового розвитку» (Higher engineering training for environmentally sustainable industrial development) відбувся черговий навчальний візит представників українських університетів – учасників проекту (Національна металургійна академія України, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, ДВНЗ «Криворізький національний університет») до Католицького університету Льовена [1] (м. Гент, Бельгія).

ДВНЗ «Криворізький національний університет» у складі делегації представляли доцент кафедри соціології та економіки Широкова М.С. та доцент кафедри комп’ютерних систем та мереж Музика І.О.

Відповідно до програми візиту представники української делегації мали можливість на прикладі Католицього університету Льовена вивчити передовий досвід впровадження елементів концепції сталого розвитку в навчальні програми підготовки магістрів та аспірантів інженерних спеціальностей. Бельгійські колеги приділили значну увагу висвітленню практичних аспектів організації роботи магістрів та аспірантів різних спеціальностей над проектами, що присвячені проблемам раціонального природокористування і питанням впровадження новітніх ресурсозберігаючих рішень та технологій.

Українські та бельгійські колеги мали змогу обмінялися думками щодо проблем та перспектив профільних галузей промисловості (металургійної, гірничо-видобувної, нафтогазової) в контексті завдань досягнення сталого розвитку, а також шляхів вдосконалення системи інженерної освіти для вирішення цих завдань. Викладачі українських університетів мали змогу відвідати лабораторії Католицького університету Льовена та ознайомитись з основними результатами наукових досліджень, присвячених застосуванню різних аспектів концепції сталого розвитку для вирішення практичних завдань:

1) застосування технології PROFIenergy для енергозбереження в задачах автоматичного керування промисловими об’єктами на базі контролерів Siemens;
2) питання стандартизації обладнання та створення пристроїв для заряджання електричних транспортних засобів, проектування велосипедів з електричним двигуном, дослідження їх режимів роботи;
3) дослідження у галузі органічних світлодіодів, енергоефективного освітлення, сонячної енергії;
4) застосування енергоефективних технологій при будівництві «розумних будинків».

Значну увагу було приділено питанням підготовки PhD в університеті. Велика частка кандидатів наук після захисту дисертації працює на виробництві. Промисловий сектор Бельгії зацікавлений у наукових дослідженням з підвищення енергоефективності та екологічної безпеки виробництва.

Від імені української делегації хочеться висловити подяку приймаючій стороні – викладачам Католицького університету Льовена – за відмінну організацію та насичену корисною інформацією програму!